fbpx

A leftie & proud of it 😂

linkshandig goed voor creativiteit

Vandaag is het Linkshandigendag! En laat ik nu een leftie zijn (and proud of it 😂). Reden genoeg om hier een blog aan te wijden.

Toen ik jonger was vond ik linkshandig zijn maar onhandig (en nog soms). Over het algemeen is de wereld ingericht op rechtshandigen, waardoor simpele dingen als knippen met een schaar of schrijven op een ringband een uitdaging wordt. Op enig moment vind je hier een weg in, waardoor het je steeds minder hindert. Echter, het blijkt dat nog altijd nieuwe gadgets, kookgerei, auto’s en vrijwel alle apparaten ontwikkeld worden voor de 90% rechtshandigen op de wereld.

Maar links zijn heeft ook zo zijn voordelen. Al ben ik nooit een sporttalent geweest, linkshandigen hebben een voordeel bij sporten waarin tegenstanders recht tegenover elkaar staan, zoals tennis, boksen en honkbal. We hebben een andere fysieke oriëntatie, waardoor we rechtshandige tegenstanders kunnen verrassen.  

Verder blijkt uit een Australisch onderzoek dat linkshandige mensen een betere verbinding hebben tussen hun rechter- en linkerhersenhelft waardoor informatie sneller verwerkt kan worden. De hersenhelften worden makkelijker en efficiënter gebruikt. Wetenschappers zijn daarnaast van mening dat linkshandigen van nature out-of-the-box denkers zijn, aangezien vrijwel alle apparaten gemaakt worden voor rechtshandigen Zo lopen linkshandigen tegen veel ongemakken aan en moeten ze dus flexibel zijn en zich continue aanpassen. 

Iets dat mij wel van pas komt in mijn werk is dat uit onderzoek blijkt dat linkshandigen beter zijn in divergent denken. We kunnen veel verschillende ideeën bedenken en tot meerdere mogelijke oplossingen komen. Divergent denken is een kenmerk van creativiteit. Veel linkshandigen werken dan ook in de kunst, muziek, sport én communicatie. 

Bronnen: welingelichtekringen.nl en plusonline.nl