fbpx

5 lessen voor ondernemers

identiteit en imago in kaart brengen

Na zo’n 10 jaar in dienstverband gewerkt te hebben, durfde ik dit jaar eindelijk de stap te nemen om voor mezelf te beginnen. In die jaren (en nog steeds) leerde ik ontzettend veel waar ik nu als zelfstandig ondernemer de vruchten van pluk. Vandaag deel ik met jullie vijf waardevolle lessen die ik de afgelopen jaren geleerd heb.

1. Ken je kwaliteiten
Het is heel goed om je competenties te kennen. Waar ben je goed in en waar niet. Hiermee kun je inspelen op vragen uit de organisatie, of juist werkzaamheden bij collega’s of partners neerleggen die er wel goed in zijn. Ik deed een tijdje geleden de gratis online test 16 Personalities. Heel waardevol!

2. Werk met professionals
Je kunt niet overal goed in zijn. Verzamel daarom een team van professionals om je heen die je kunnen aanvullen. Als communicatieadviseur kun je bijna niet zonder vormgevers, fotografen, webbouwers en tekstschrijvers. 

3. Zorg voor een goed netwerk
Misschien een open deur, maar zorg voor een goed netwerk. Niet alleen als zelfstandig ondernemer, maar ook als je ergens in dienst werkt. Ze zeggen wel eens “kennis is macht, kennissen zijn machtiger” en hier geloof ik echt in. Een netwerk opent deuren, niet alleen voor opdrachten, maar ook om dingen voor elkaar te krijgen.

4. Blijf jezelf ontwikkelen
De wereld verandert heel snel, vooral in communicatieland. Continue verschijnen er nieuwe media. Door te leren en jezelf uit te dagen blijf je niet alleen bij, je groeit hierdoor ook enorm. Ieder jaar probeer ik een cursus of workshop te volgen, soms ook helemaal niet vakgerelateerd. In iedere training of workshop zit altijd wel iets dat je ook zakelijk kan toepassen.

5. Ben flexibel
Dingen gaan niet altijd zoals gepland of ineens krijgt je opdrachtgever een ingeving waardoor je alles moet omgooien. Dit heeft me geleerd flexibel te zijn. Mij geeft het een enorme kick als ik iets op korte termijn gerealiseerd krijg, maar ook daar gaan dingen niet altijd zoals gepland. Flexibiliteit  leert je inspelen op onverwachte omstandigheden. Iets dat je in het communicatievak zeker goed van pas zal komen.

Dit is mijn top vijf van waardevolle lessen. Ik heb er nog wel meer, maar die zijn van praktische aard en bewaar ik voor een andere keer 😉.